Semnal M


Semnal M

După o discuţie prealabilă din toamna lui 1976 dintre Iuliu Merca şi Ştefan Boldijar ia fiinţă, în 1977, Semnal M, în componenţa: Iuliu Merca (chitară solo, voce), Ştefan (István) Boldijar (solist vocal, chitară bass), Octavian Popovici (chitară),şi Liviu Hrişcu (percuţie). Activează în această formulă până în 1978. în această perioadă apare Single -ul cu piesele „Moara” şi „Durata” şi LP -ul „Trenul cursă de persoane Apahida - Cluj” cu înregistrări radio. Piesa „Moara” ajunge până pe locul 4 în topul BBC pentru Europa de Est, fapt menţionat şi de Radio Europa Liberă.

Tavi Popovici e înlocuit de George „Ghiţă” Ciolac - pianist cu reputaţie internaţională - la orgă „Hammond”. Liviu Hrişcu se căsătoreşte cu solista de muzică uşoară Zoe Câmpeanu şi se stabileşte în Chicago - SUA. El va fi înlocuit de Ioan „Ică” Moca, fostul baterist al lui Sorin Tudoran (ex Cromatic, ex Mondial). în această formulă se efectuează un turneu de două săptămâni în Iugoslavia, în cadrul Zilelor Culturii Româneşti în această ţară. Se iveşte posibilitatea fugii în Occident, dar până la urmă membri formaţiei se întorc în ţară, continuând activitatea componistică şi concertistică.

Până în 1980 au loc multe schimbări de componenţă: Constantin Sălăgean (percuţie, voce), Paul Masgras (pian, blockflöte, steeldrums, chitară, voce), Molnár Francisc (tobe), Radu Pîrvu (tobe), Iuliu Ţoca (tobe), Ştefan „Fane” Nagy (tobe), Papp Zsolt, Neluţu Ciocan, Dorel Bota (chitară), Dorin Ciobâcă (claviaturi, chitară, voce).

Odată cu venirea bateristului Francisc „Saci” Salamon (ex „Index”, ex „Depold”) în 1980, grupul trece la un ton „mai rock”, câştigând premiul de compoziţie la festivalul „ClubA” din acelaşi an, cu piesa „Mai avem multe de făcut”.

Se înregistrează la „Electrecord” albumul „Cântece Transilvane” pe care apar, printre altele, şi piesele „O roată de foc”, „Drumuri”, „Bal la Apahida” etc. Aceasta din urmă apare şi într-un top din Japonia şi este considerată una dintre primele piese „etno” româneşti. Discul este considerat un real succes de casă, realizând un număr record de vânzări.

în 1983 apare albumul „Planeta visurilor noastre”, iar Ghiţă Ciolac părăseşte grupul, stabilindu-se în Germania, fiind înlocuit de Dumitru „Teaca” Căpuşan (chitară, vioară, voce). Apar marile succese „Urare”, „Tânăra dimineaţă”, „La fereastra ta”, „Spune-mi cine eşti”.

Următorii ani sunt dedicaţi activităţii concertistice, iar după 1989 se înregistrează la „Migas Real Compact” albumul „Mari Succese” cu Adrian Ordean la pupitru.

în 1994 Francisc „Saci” Salamon părăseşte trupa, iar Merca şi Boldijar înregistrează în studiourile „Taurus” al lui Adrian Berinde piesele „M-a vrăjit o stea”, „Hupupu”, „Nobody ask me”, cu ajutorul lui Jimi El Laco (Nightlosers).

în 1996 este cooptat Ştefan „Fane” Nagy la baterie, întors în ţară din Germania după o lungă perioadă de timp, unde a activat în grupul „Faith”. Apar MC -ul „Unplugged”, MP -ul şi CD -ul „Poveşti la gura sobei”. în 1998 se alătură grupului Dan Cosma, multiinstrumentist (claviaturi, chitară, vioară, percuţie, voce) şi se efectuează o serie de spectacole în Germania, la care li se alătură şi fostul coleg Ghiţă Ciolac, la orgă „Hammond”.

Problemele de sănătate ale lui Iuliu Merca au dus la venirea în trupă a tânărului şi talentatului chitarist din Baia Mare, Florin Ştefan.

în 1999, pe 27 Iulie, la Costineşti, dispare dintre cei viii Iuliu Merca, lăsând un gol imens în urma lui. Urmează o perioadă grea şi confuză, dar grupul hotăreşte să-şi continue activitatea.

Cu ajutorul lui Mircea Buteanu de la „Diesel Club” din Cluj, si cu participarea necondiţionată a elitei muzicii pop-rock româneşti se organizează un megaspectacol la Sala Sporturilor din Cluj in memoria celui care a fost Iuliu Merca, iar cu sprijinul de nepreţuit al prietenilor de la studioul „Taurus” se înregistrează un număr de 14 piese dintre cele mai cunoscute ale grupului şi care n-au mai apărut pe CD până atunci, urmând să fie editate pe un disc „In Memoriam”.

Acest lucru devine posibil abia în anul 2004, mulţumită Casei de producţie „Rage Records”, care se angajează în editarea materialului „In Memoriam”, şi a albumului cu piese noi „Azi”, înregistrat cu Marcel Moldovan (ex Loredana Groza, VH2, TAXI, Talisman - percuţie), Cornel Moldovan (chitară, muzicuţă), Florin Ştefan (chitară), şi Ştefan Boldijar (voce, bass), sub forma unui dublu MC şi dublu CD, intitulat „Ieri” şi „Azi”

Marcel Moldovan se stabileşte în Bucureşti, pentru a studia la conservatorul de muzică, în acelaşi timp participând la mai multe proiecte, cu artişti din ţară şi din străinătate (Smiley, M-Theory, Steve Vai).

După o colaborare de doi ani cu percuţionistul Dan Secheli, stabilit în Elveţia, este cooptat tânărul clujean Norbert "Nono" Halmágyi, care, printre spectacole şi înregistrări, urmează cursuri de percuţie la Conservatorul de Muzică din Budapesta.

Este în pregătire un nou material discografic, repetiţiile şi înregistrările având loc, în studioul lui Nicu Barna, care s-a alăturat formaţiei, şi în activitatea concertistică, fiind, pe lângă inginer de sunet, şi instrumentist şi vocalist.

Trebuie menţionat, că de câteva luni, s-a început colaborarea, cu tânărul şi talentatul chitarist clujean, Cătălin "Cătă" Pop.

în luna septembrie 2012, Norbert Halmágyi părăseste formaţia.

Revine la tobe un "veteran", legendarul Francisc 'Saci' Salamon.

în această formulă grupul îşi continuă activitatea concertistică şi componistică, fiecare dintre membri având şi proiecte individuale.

Mulţumiri şi.....Servus!!!!
Semnal M

             
© LxNet